Managementanalyses met Insight
Ludo Korsten van AMN laat de mogelijkheden van Insight zien voor het uitvoeren en analyseren van testen. Dit komt de kwaliteit van de intake dan weer ten goede. Omdat we met KRD wel de ‘administratieve’ intake geregeld hebben, maar minder de onderwijskundige intake, was ik nieuwsgierig naar wat het kan.
Volgens AMN zelf: De Intaketest geeft inzicht in de capaciteiten en persoonlijkheid van een deelnemer, geeft advies over de gewenste begeleidingsstijl, en geeft inzicht in de resultaten van individuele deelnemers en van groepen.
Voorbeelden van wat het kan/doet:
- Door de test wordt getoond welke deelnemers laag/hoog scoren qua persoonlijkheid en capaciteit. Dit wordt per individu bekend.
- Het brengt visueel in beeld welke deelnemers welke begeleidingsstijl nodig hebben (op afstand, ondersteunen, sturen, overleggen, etc.).
- De analyses worden gescoord tegen een referentiegroep.
- De data is weer voor verdere analyse naar excel te halen.
AMN stelt voortdurend een grote referentiegroep samen waarvan de populatie representatief is om mee te vergelijken. Ludo geeft aan dat ze dit jaar 90.000 testen afnemen en ze hebben gegevens van 14 jaar testen. Daarom kunnen ze verantwoorde vergelijkingen maken, volgens hem door COTAN beoordeeld. Dat is alleen online niet na te gaan.
- Door een persoonlijkheidstest te doen tijdens de intake, is beter te zien wat voor een deelnemer je voor je hebt. Daardoor kan beter ingeschat worden of deze geschikt is voor de opleiding. Dat voorkomt later weer onnodig uitval.
- De rapportages tonen ook in welke mate welke begeleidingsstijlen een groep deelnemers nodig heeft. Dit kun je gebruiken om de juiste begeleider te matchen met een deelnemer. Als je binnen je team personeel hebt met andere begeleidingsstijlen, of niet voldoende van een soort, dan kun je hier rekening mee houden bij verloop van personeel. Ook helpt deze informatie om grote aantallen deelnemers op te delen in homogene groepjes, met dezelfde begeleidingsstijl.
Geen berichten