Het CvI is een stichting met als doelstelling Innovaties in het MBO te bevorderen. We doen dit door het organiseren van “onorthodoxe” activiteiten waarin veelal de ontmoeting centraal staat. Het CvI heeft een klein organisatorisch team, een Innovatiehuis van waaruit de activiteiten gerealiseerd worden en een bestuur bestaande uit leden die allen in Colleges van Bestuur zitten van verschillende mbo instellingen.
Samenstelling van het bestuur:
- Carlo Segers, Firda (voorzitter)
- Annemarie Moons, Summa College
- Ruud Rabelink, SintLucas
- Jeanette Oostijen, Vista College
- Henrik Stevens, Da Vinci College
Direct naar
Samenstelling van het Team:
- Addy de Zeeuw (concept en procesfacilitatie)
- Annemarie Hoevenaars (conceptrealisatie en beleving)
- Ellen Elemans (Programma en techniek)
Het Innovatiehuis is ons “kantoor” en fungeert ook als huiskamer van de sector. In onze sessieruimtes worden onze eigen themamiddagen gehouden en zijn er activiteiten van mbo instellingen zoals teamdagen.
Vanaf 1996 organiseren we jaarlijks De CVI conferentie, de grootste onderwijsconferentie van Nederland. We hebben een focus op het bevorderen van de Creatieve beweging in het MBO en het bevorderen van interne facilitators groepen en realisatie van Future center activiteiten.
Onze activiteiten realiseren we op basis van de operating principles van future centers.
De creatieve beweging: Om de creatieve beweging te bevorderen organiseren we meerdere activiteiten zoals
- Het festival der CreativiteitsOrde (op Terschelling)
- Meesters der creativiteit (wetenschappers over creativiteit)
- Trainingen creatief denken
Voor het bevorderen van interne facilitatorsgroepen en realisatie van future center activiteiten organiseren we activiteiten zoals:
- Tweedaagse future center bijeenkomsten rondom een vraagstelling
- De Nieuwe Weij op Terschelling
- Tweedaagse facilitatorstrainingen
- Online FacilitatorsInn bijeenkomsten
VKBBO
De Vereniging Kwaliteitsbevordering Bestuurders Beroeps Onderwijs (VKBBO) is op 16 juni 2010 opgericht voor en door bestuurders in het MBO met als doel de beroepskwaliteit van bestuurders van BVE instellingen te bevorderen. De VKBBO is ondergebracht bij het Consortium voor Innovatie.
VKBBO heeft een doelstelling in het professionaliseren van bestuurders en bestuurders met elkaar in contact brengen om ook hun eigen functioneren kritisch te bekijken vanuit de maatschappelijke discussie.
Er is geen lidmaatschap en elke bestuurder binnen de mbo-sector is welkom.
Drie keer per jaar is er een bijeenkomst rondom een thema waaronder de preconferentie voor Colleges van Bestuur voorafgaand aan Dé CVI Conferentie.
Een keer per jaar organiseert de VKBBO een meerdaagse expeditie. Expeditie concept komt er kort op neer dat je op basis van je eigen individuele focusvraag (leervraag) je samen met een groep professionals in een contextrijke omgeving antwoorden gaat zoeken.
Eerdere geslaagde expedities gingen naar; Leuven, Gent, Maastricht, Terschelling, Rotterdam.
Meer informatie: Ruud Rabelink. Bestuurder SintLucas, Voorzitter VKBBO
Ontmoeting
De fysieke ontmoeting is belangrijk: “mensen willen met mensen praten, niet met databases”; ná de fysieke ontmoeting kunnen virtuele communicatiemiddelen effectiever benut worden.
- De kracht van het samenzijn wordt benadrukt.
- Diversiteit is belangrijk: mensen uit verschillende organisaties en uit diverse organisatieonderdelen worden bij elkaar gebracht; mensen uit verschillende sectoren en werkvelden kunnen elkaar ontmoeten; mensen van organisaties kunnen in contact treden met hun klanten en potentiële klanten; de aanwezigheid van zowel ‘binnen’ als van ‘buiten’ wordt nagestreefd.
- Ongewoon en verrassend: ontmoetingen met onverwachte mensen en onverwachte ideeën en invalshoeken worden georganiseerd. Ook voor jouw teamdagen, fysieke of hybride bijeenkomsten, online activiteiten.
- Bij de CvI Conferenties wordt het CvI team aangevuld met projectteam leden uit het werkveld, bijvoorbeeld facilitators en collega’s van MBO scholen en stagiaires.
Focus
- De focus ligt op een bepaalde vraag of uitdaging
- Het losmaken van ingewortelde denkpatronen en handelingsroutines speelt een duidelijk rol.
- Mensen worden geprikkeld om zich (de geest) te “stretchen”.
- Mensen krijgen de gelegenheid om tot rust te komen; het ‘niets doen’ is ook toegestaan, er zijn meditatie ruimtes en men beoefent naast brainstorming óók brainstilling als creatietechniek;
- Dialoog en een goed gesprek zijn belangrijker dan vergaderpraktijken;
- De nadruk ligt op participatie in plaats van presentatie
Facilitatie
- De dialoog, de technieken en de oefeningen worden gefaciliteerd;
- Gastheerschap richt zich op het thuis voelen van deelnemers;
Als bijvoorbeeld vanwege de covid maatregelen bijeenkomsten fysiek niet kunnen plaatsvinden, faciliteren we Online bijeenkomsten zoals bijvoorbeeld de Online Excellentie Conferentie : Durf te delen! Hier vind je een handleiding voor Deelname aan een online bijeenkomst in ZOOM Voorwaarden voor aanmelding van bijvoorbeeld de Kennisdelingsdag Owp-ICT GPA via de mijn CVI: Aanmelden en procedure.
Wil je voor jouw eigen organisatie ons Innovatiehuis gebruiken voor werk- en/of overlegruimte of kunnen we voor jou een hybride bijeenkomst (live in Innovatiehuis en deelnemers of sprekers online) faciliteren? Bekijk de mogelijkheden in de flyer Innovatiehuis voor jouw team of PromotieInnovatiehuis. Of maak gebruik van FLEXWERKPLEKKEN.
Ook biedt het Innovatiehuis in ‘s-Hertogenbosch Bossche kunstenaars een platform: het is mogelijk in het kader van de Wisselkunst te exposeren.