Einde van de ELO bij het Nova College
Rob Smit van het Nova College. Via Twitter heeft hij allerlei stellingen de cloud in gestuurd: #eindeelo
De ontwikkelingen in de technologie gaan sneller dan het .onderwijs kan volgen. Dat we nog op papier aanwezigheid registreren terwijl iedereen en mobieltje heeft waarmee je je locatie en dus presentie eigenlijk al bekend zou kunnen zijn.
Ordening is nodig. Je kunt niet alles op een portal zetten en hopen dat docenten en studenten het wel vinden en gaan gebruiken. Je hebt ook een dashboard nodig.
In feite ben je met een dlwo als een verzamelplek van documenten en opdrachten een heel eind.
Ron Nijssen laat iets zien van de portal. Binnen het Nova College is de elo in de prullenbak gegooid. Daar zijn geen vrienden mee gemaakt. Sharepoint heeft in de vorm van een Nova Portal de rol van de elo overgenomen. Vrijwel het grootste deel van wat er in de elo stond, was sharemateriaal en paste dus ook in Sharepoint. Nu loopt de interne communicatie, of het nu binnen de organisatie of binnen het onderwijs is, via de portal. Alle informatie uit alle backoffice applicaties worden ontsloten via de portal. Iedereen heeft dus nu de beschikking over de benodigde informatie en communicatiekanalen via één interface.
Doordat mensen nu gepersonaliseerde krijgen via de portal ontstaat er een een beweging om de informatie in die backoffice systemen goed te krijgen. Mensen zien nu zelf wat er niet klopt en trekken aan de bel.
Het portal bevat inmiddels zaken als de cijfers, digitaal
Portfolio, management dashboard, formulierenstroom met workflow, crm/ huisstijlpakket, toegang derden (extranet), VOIP/Live communicatie/Microsoft Communicator.
Inmiddels wordt de portal ook via apps ontsloten naar mobiele devices. Denk aan informatienover opleidingen, beroepskeuzetest, zaken die ook op de gewone website staan. Gebruik van dat soort modules wordt ook gemonitord in de crm module om er een followup aan te kunnen geven.
Met behulp van Infopath zijn ook workflowachtige formulieren ingebouwd, bijvoorbeeld ziek- en betermeldingen. De informatie daarvan komt ook bij roostermakers terecht zodat die meteen kunnen kijken naar de consequenties voor het rooster.
De portal is geperonaliseerd. Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen twee profielen: medewerkers en studenten.
Een en ander vereist wel dat de backoffice modules goed op orde zijn. Afhankelijk van de opleiding waar een student in zit, een afdeling waar een mederker in zit, het is informatie die bepaalt wat je te zien krijgt.
Via instructiefilmpjes kunnen gebruikers informatie krijgen over allerlei onderdelen of functionaliteiten binnen de portal.
In de portal zitten ook functionaliteiten van een elo. Inmiddels is er een mogelijkheid gemaakt waarmee studenten opdrachten kunnen inleveren.
In een elo zitten wat meer ingebakken functionaliteiten waarvan je je kunt afvragen of die daadwerkelijk nodig zijn. Dat is de keus van de organisatie.
Inmiddels is Microsoft bezig met het inbouwen van functionaliteiten die je ook in een elo terugvindt. Denk aan contentmanagement en dergelijke.
Conclusie van het verhaal: moet de elo de prullenbak in? Rob Smit geeft aan: dat is je eigen keus. Als je kijkt naar waar docenten eigenlijk om vragen, heb je een elo niet of eigenlijk maar heel beperkt nodig. Dan kom je met een portal als Sharepoint een heel eind!
Geen berichten